Filmen “Den osynliga älven” handlar om Bjurälven och det fascinerande och unika karstlandskap som bildats i Bjurälvsdalen uppe i det nordvästra hörnet av Frostviken. Filmen förklarar hur landskapet uppkommit och berättar om området ur ett geologiskt, hydrologiskt och biologiskt perspektiv.
 
Den handlar också om de dykexpeditioner som varit där de senaste åren som har lett till att grottan vid Dolinsjön nu är Sveriges överlägset längsta undervattensgrotta med sina 602 meter . I filmen är det med hjälp av dykarna vi bokstavligt talat tar oss in i området.
Inspelningar började vid expeditionen 2008 och har sedan fortsatt vid samtliga expeditioner fram till 2011. Dykningarna har skett på vintern och det har också blivit ett antal filmagar sommartid under dessa år. De fantastiska undervattensbilderna i filmen har filmats av några av dykarna och hela filmprojektet har varit ett samarbete med Sveriges Speleologförbund, Expedition Bjurälven. Filmen har också fått stöd från Filmpool Jämtland och Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Läs vidare

http://www.stromsund.se/11649.html

Filmpremiär – “Den osynliga älven”

Leave a Reply