Yesterday two divers explored the new found dry cave. This is the story from Markus, one of the divers:


Klockan är 12:55, Jag och Stefan ligger i vaken och hänger på oss de sista flaskorna innan vi ska ge oss in i grottan för att utforska den torra delen av Dolinsjögrottan som vi upptäckte dagen innan. Vi har förberett oss under hela förmiddagen, planerat dyket ut efter olika senarior, ”Vad händer om vi inte kan upprätta kommunikation med ytan?”, ”Om vi upprättar kontakt, hur ska vi fortsätta utforska?”. 
Alla reggar är testade och vi är klara för att sjunka ner i Dolinsjön, för att enligt planen först återvända 3 timmar senare. Vi simmar på genom de första trånga delarna av grottan för att plocka upp två nya stageflaskor som dykare tidigare placerat i grottan åt oss. Vi tar med oss flaskorna fram till platsen ”Snorkeln” där vi bytte ut de vi hade på oss till de nya. Denna plats är ca 2/3 av sträckan till de nya delarna. Sista delen är grund och går lätt att simma, vi tar några bilder på vägen, mest för att kontrollerar att kameran fungerar. Efter 33 minuter i vattnet bryter vi ytan på den plats som vi kommer kalla ”Spegelbacken”. Stefan är först ut ur vattnet och han upprättar ett ”klädstreck” för att säkra dykutrustningen som vi tar av oss för att förbereda torrgrottning. Vi hade planerat att upprätta kommunikation med ytan via en grottelefon mellan 70-85 minuter från påbörjat dyk, om kontakt inte kunde upprättas var säkerhetsplanen att återvända till Dolinsjön direkt. 
Efter ett par försök svarade Mats på ytan och vi kan pusta ut, ”Äntligen, nu kan vi utforska!”. Vi beslutar, enligt plan, att utforska i 60 minuter och om vi behöver mer tid, meddelar vi ytan om detta vid nästa radiokontakt. När vi lämnar radion lyssnar vi i grottan och vi hör ett avlägset porlande av vatten. Vi börjar gå längs med en gång, snett fram åt vänster. När vi kommit en bit viker grottan av 90 grader och på en sten ligger en groda och kurar. Jag skyndar tillbaka för att hämta kameran och en lampa för att dokumentera fyndet. Vi passa de på att ta en paus och dricka lite varm choklad som vi tog med oss in med en Klean Kantin flaska. 
Gången som vi tar rast i får namnet ”Grodgången” efter fyndet. Strax efter vår fikasten finner vi en vattenspegel, vi börjar vad vidare i gången för att se om det är en sump vi påträffat. Vattnet är kristallklart och med en blå ton. Gången, som är till hälften fylld får namnet ”Marmorkanalen” då gångens rena kalk har väldigt fina marmoreringar. Vad som vi nu upptäcker när vi kommer upp ur kanalen är något som hämtat från en helt annan värld! Framför oss uppenbarar sig en av Sveriges största grottsalar, vi får stanna och hämta andan, vi står bara stilla och snurra runt med våra lampor. En helt fantastisk känsla, Jag och Stefan står bara och stirrar på varandra. Det är svårt att gå vidare här ifrån… lite längre in i salen fortsätter gången, här lite lägre i tak. 
Vi böjer oss ner och kommer in i en bred gång, ca 6 meter i sida och 1,3 meter hög. Taket har stora skifferskivor i taket och längs hela högersidan. Gången får namnet ”Skiffergången”. Efter ett par meter svänger gången igen och strax därefter möts vi av en ny vattenspegel. Här slutar den torra delen av grottan, vi har nått Sump 2. Vi tar ny kontakt med ytan och får 60 minuter till och börja kartera grottan lite grovt. Vi blir klara med karteringen efter 40 minuter och efter ny kontakt med ytan stänger vi stationen och börjar påklädning av dykutrustningen. Efter ca 20 min påbörjar vi hemsimmet och med gott om gas tar vi även med oss våra stageflaskor från detta och föregående dyk. När klockan närmar sig 16:30 når vi botten av Dolinsjön. Vi skickar upp flaskorna och vi hör ett ”duns” när botten av flaskan når isen som lagt sig under våra 3,5 timmar i grottan. Isen knäcks och vår är tillbaka på ytan.

The exploration of new dry cave

One thought on “The exploration of new dry cave

Leave a Reply