The 2013 expedition has started and the first day worked out just like planned. The divers has managed to clear the cave enterance and now has a passage for further exploration.

This is a report in swedish about the first day:


Dag 1
Expeditionen är nu igång!
Efter några förberedelsedagar i Blåsjön är nu nästa hela expeditionens medlemmar på plats. Dagens mål var att bygga basläger, såga upp vak och öppna upp skotta upp grottans öppning (som oftast är igensatt av grusbädden).
Årets basläger ser lite annorlunda ut, två nya tält och även en annan placering. Nu kommer vi ha gott om plats för ombyte och matlagning, nice!
Att såga upp vaken är alltid spännande, hur tjock kommer årets is att vara?
Vi börjad med att motorborra… men borren räckte inte till!
Efter en hel del issågandes, borrandes och lyftandes så var vaken tillräckligt stor för att de två första dykarna kunde påbörja första dyken för expeditionen, med mål att skotta upp grottans öppning. Markus och Stefan fick uppdraget och med en ejectorpump rensades öppningen  så pass stort att dykare lätt kan ta sig in och ut ur grottan.
Marcins upplevelse från hans första dag i expeditionen:
Idag var det dags för mitt första dyk i grottan. Ögonblicket jag har väntat på så länge var nära. Vädret var helt underbart, det sagolika vinterlandskapet i Bjurälvsdalen sträckte sig runt omkring .
Efter många timmar med hårt arbete för att bygga upp baslägret, var de första dykarna i vattnet. Jag bytte om och väntade på min tur; efter några minuters koncentration i solskenet var det dags – det var min tur att hoppa i! Redan på ytan börjar en av reggarna friflöda. Detta är vanligt vid dykning här och kunde lösas genom att ligga helt nedsänkt i vattnet en stund. För mig kommer alltid lugnet när jag kan sänka mig ner under ytan.
Jag följde linan mot ingången till grottan. Den trånga ingången man har sett så många gånger på filmer.  Några djupa andetag, kolla utrustning en gång till sen var det “bara” att stoppa i huvudet och ta sig genom restriktionen. På andra sidan möttes jag av en helt annan värld. Den magiska känslan, lite pirrande i magen som gör att man vill ta sig längre in. Runt omkring mig var ljusa väggar, fantastiskt utformade av det strömmande vattnet. Bottnet bestod av gulaktigt grus blandat med större vita stenar. Det stämde bra överens med färgen på vattnet som jag upplevde ha gröna och gula toner men samtidigt vara kristallklart. Jag vänd och simmade tillbaka genom restriktionen.  Det fanns fortfarande tid och jag tog mig in i grottan en andra gång. Det kändes bekvämare att tränga sig genom passagen denna gången. På andra sidan väntade en öring som vilade på grottans golv. Den försvann snabbt i mörkret i ljuset av min lampa.
Nu var det daga att vända mot ytan. Någon minut senare var jag ute i den strålande solen och möttes av glada ansikten. Jag kunde inta bli av med ett leende på mina läppar. Första dyket i Bjurälven , ögonblicket som jag kommer att minns för alltid! 
Expedition 2013 started!

Leave a Reply