Today we made it all the way to end of last expeditions end of line. This means that from this point we can continue to explore unknown cave. Full story in swedish:


Dagens mål var att kontrolera linan hela vägen till End of Line. Tidigare år brukar linan vara av på ett antal ställen och så var fallet även i år. Markus och Stefan genomförde två dyk där linan lagades och kontrollerades ända till slutet. Samtidigt introducerades årets nya dykare grottans fantastiska värld.
Under dagen vandrade även två ur teamet iväg till ett odykt område, men som sommartid visat stor potential. Det visar sig att dessa doliner har öppet vatten med svagt flöde, här kommer ett mindre team att undersöka senare under veckan!
Våra radio och pejl experter har testat Special-GPSer och den nya grottpejlen kommer blötas ner under kommande dagen. I morgon blir det utforskning!
Alexandras, vår förste kvinnliga dykare, första upplevelse av grottan.
Igår var det strålande sol och helt underbar väder. När jag såg de första dykarna på väg ner i grottan, kände jag att jag också ville ner, medsamma. Idag var det min tur att dyka och det kändes pirrigt. Jag var mest nervös för ingången eftersom jag inte visste hur trångt det egentligen var.  Men jag skulle ner med team nr 3 så vi kunde ta det lugnt på ytan och förbereda oss. Planen var att först ta sig genom ingången och sedan ut igen så att det kändes okej innan vi påbörjade dyket. Jag bytte om till torrdräkt för att vara klar när de andra kom upp från sitt dyk.
Nu var det dags för oss att hoppa i, på med grejerna och ner i vattnet. Jag simmade fram till ingången och pressade mig igenom. Det som jag gått och oroat mig för kändes lätt som en plätt och det vara bara att vända och simma  ut igen. Nu började dyket på riktigt och jag simmade som tvåa. Vi simmade på och jag hamnade lite efter, slog i huvudet och fastnade här och där. Jag tänkte att vad håller jag på med egentligen, vad gör jag här? När vi vänt simmade jag först och koncentrerade mig på att ta mig ut.
Andra dyket kändes mycket bättre och lugnare och dessutom bättre sikt. Nu tittade jag mig omkring istället för att bara stirra på linan. Jag såg fiskarna och grottans fina former. Jag lyste i de små luftfickorna och tittade på ljuset som speglade sig. Nu var dyket slut och vi var uppe i isvaken igen och bara att ta sig upp och byta om för att göra sig klar för skoterfärd hem. Men som tur är jag tillbaka imorgon.

Expedition day 2 – To end of line

Leave a Reply